TRANQUIL BAY HOUSE

FORMAL MEETS ORGANIC

Tranquil Bay house nestles in a tightly developed circular cul-de-sac where the sites radially project and slope down toward the rocky harbour edge. Our response to the context was influenced by the soft layering of eroded sandstone at the sites shoreline edge. The harbour facade distills the language of these natural formations into crisp white bands with gently curved edges. The street design challenges this horizontality, with deep reveal stone blades, shielding private spaces from the street.

 

 

 

 

 

Stafford Design Team
Bruce Stafford, Adele McNab
Structural Engineer
Alba & Associates
Contractor
Innovative Building Services
Interior Designer
Stafford Architecture and Hare + Klein
Landscape Architect
Nicholas Bray Landscapes
Photography
Nicholas Watt

Blackened timber, aged brass detailing and stained glass define the character of the street facade. The stained glass installation, by local artist Jeff Hamilton, draws upon the organic forms and tones of the sandstone shoreline. Adjacent this, the entry door combines fine steel detailing with blackened timber detailing.

 

On the living level, spaces branch off a linear circulation spine that connects the street entrance to the harbour. A courtyard to the north floods filtered light into the heart of the home, while also allowing for opportunities passively ventilate the home. The vertical lines of the street facade carry into double volume courtyard, creating an exaggerated pattern of fine steel window framing.